• 1976 t/m 1978
    1978
    2 december '78 In de Agora wordt een concertconcours georganiseerd. 12 orkesten (van de 3e afdeling tot de vaandelafdeling) schreven zich in.
    31 juli '78 Onenigheid over het aanschaffen van nieuwe uniformen voor de gehele vereniging i.p.v. nieuwe instrumenten voor de drumband loopt zo hoog op dat deze uiteindelijk uitmondt in het royeren van deze leden. (Een direct gevolg van deze duistere bladzijde uit de TML-geschiedenis is de oprichting van Showband '78.)
    22 april '78 Er wordt t.b.v. het uniformenfonds van TML een grote Fancy Fair georganiseerd in d Brugzaal. De netto opbrengst is ca. fl. 3.500.
    1977
    30 september '77 Voor het eerst verschijnt er voor de leden van TML een clubblad. Er is nog geen naam aan gegeven, maar het volgende nummer (dat pas weer in 1978 verscheen) heette reeds Legato.
    17 september '77 De drumband van TML neemt voor het eerst deel aan een marsconcours. Ze komt uit in de introductiedivisie en behaalt een tweede prijs met 175,5 punten.
    1976
    18 december '76 T.g.v. de opening van de dijk naar Enkhuizen wordt er in deze plaats een zgn. Dijkconcert georganiseerd. TML doet hier uiteraard aan mee.
    31 oktober '76 Er wordt gestart met een aantal acties om de nieuwe uniformen te kunnen bekostigen.
    18 september '76 TML organiseerd een Nationaal Federatief Marsconcours op het sportcomplex Langezand te Lelystad. 22 bands schreven zich in.
    27 juli '76 TML ontvangt een groot amerikaans harmonieorkest, de "United States Collegiate Wind Band Colonials". Dit uit ca. 100 jonge muzikanten bestaand orkest krijgt een rondreis door de polder en een excursie bij de Flevocentrale aangeboden in ruil voor een prachtig concert in de Ontmoetingskerk.
    19 juni '76 Het harmonieorkest doet mee aan een concours te Nijmegen, en haalt met 294 punten een eerste prijs met promotie naar de tweede afdeling.
    30 april '76 Dirigent Deden viert zijn 25 jarig jubileum in de polder met een groot feest in de Prinsenhof in Emmeloord. TML werkt hier uiteraard aan mee.

• 1973 t/m 1975
    1975
    31 mei '75 De organisatiecommissie van de avondvierdaagse van Lelystad ligt in de clinch met TML wegens vermeende onverschilligheid van de muzikanten.
    4 mei '75 Het harmonieorkest werkt voor de eerste keer mee aan de dodenherdenking bij het Stadspark. Het huidige monument was er toen nog niet.
    31 maart '75 TML viert haar eerste lustrum.
    22 februari '75 De Knarren gaan met de carnavalsvereniging "De Oostvaarder" naar Leuven in België. Ze hebben het er daar nog steeds over.
    1974
    2  november '74 De harmonie gaat voor de eerste keer op concours. Te Wolvega wordt in de 4e afdeling een eerst prijs gewonnen met 288 punten. Gespeeld worden de stukken "Les bords de la London" van Robert Martin en "Kleine suite over volksliederen" van Henk van Lijnschooten.
    1 juni '74 Dhr. Deden organiseerd een reeks showoptredens waaraan TML meedoet. Ze worden gehouden te Belt Schutsloot, Wanneperveen en Lelystad op resp. op 7, 8 en 15 juni.
    17 mei '74 TML haalt voor het eerst de Avondvierdaagse in Lelystad binnen.
    7 mei '74 Het "amphitheater" aan de IJssellaan bij de Val van Urk wordt door TML in gebruik genomen. (Het bouwwerk is inmiddels afgebroken.)
    1 maart '74 Besloten is nieuwe uniformen voor het harmonieorkest aan te schaffen. Acties om aan het benodigde bedrag te komen worden ontwikkeld.
    5 februari '74 Tijdens de algemene ledenvergadering treedt dhr. Böhmer af als voorzitter. Klaas Kranenburg volgt hem op. Dries Böhmer wordt de titel "Erelid" verleend, Herman Visscher wordt "Lid van Verdienste".
    Dhr. Joop Deden uit Emmeloord wordt dirigent van het harmonieorkest.
    13 oktober '73 TML houdt haar eerste onderlinge solistenconcours.
    7 april '73 De eerste grote uitvoering van de vereniging vindt plaats in de Ontmoetingskerk.
    1 april '73 Boerenkapel "De Knarren" is inmiddels opgericht en treedt voor het eerst op tijdens het jaarlijkse feest van de Laetareschool.

• 1970 t/m 1972
    1972
    13 maart '72 Tijdens de ledenvergadering wordt besloten het orkest uit te laten groeien tot een harmonieorkest.
    13 november '71 Eerste optreden bij intocht Sint Nicolaas in Lelystad.
    10 augustus '71 De allereerste repetitie van het orkest(je) vindt plaats in een landbouwschuur aan de Zeeasterweg.
    5 april '71 Tijdens een oriënterend gesprek met aspirant muzikanten wordt een blazersgroep samengesteld.
    15 februari '71 TML krijgt een koninklijke erkenning.
    1970
    8 oktober '70 Eerste optreden van de tamboers en majorettes bij opening derde fase Lelycentre.
    6 april '70 De oprichting van de Tamboer- en Muziekvereniging Lelystad is een feit. Hier een foto van één van de eerste repetities